dissabte, 7 de febrer del 2015

Llibre Vilassar en Guerra 1936-1942. Aspectes demogràfics. Document per descàrrega lliure

Els aspectes demogràfics relacionats amb el conflicte revolucionari i bèl·lic ocorregut entre els anys 1936 i 1939 a Catalunya, i la posterior dictadura militar són encara poc coneguts al conjunt del país. No existeixen treballs definitius que incideixin sobre la mortalitat derivada de les diferents violències del moment o de la població civil a la rereguarda, el nombre total de soldats mobilitzats, els exiliats, els represaliats o els presoners de guerra al conjunt de Catalunya.  El present treball se centra en Vilassar de Dalt, municipi del Maresme. Com en el conjunt del país, la historiografia a Vilassar de Dalt respecte a aquest moment històric és molt escassa, fragmentada i poc fiable des d’una perspectiva rigorosa de l’anàlisi històrica.  

L’any 1999 en Jordi Amat i Teixidó va publicar un treball que pretenia abastar el conjunt dels fets ocorreguts a Vilassar de Dalt durant la república, guerra i primer franquisme. Malgrat aquest treball ja tractava alguns aspectes demogràfics dels anys trenta vaig considerar que calia una revisió en profunditat basada en les fonts primàries disponibles que aportés una visió concreta de tots els casos relatius a la demografia derivada del conflicte. 
Les principals motivacions a l’inici d’aquesta recerca van ser copsar la veritable dimensió humana del conflicte i donar visibilitat històrica a les víctimes i protagonistes d’aquells fets a Vilassar de Dalt.  Així doncs, la recerca planteja assolir objectius d’abast local i nacional. 

Les dades obtingudes han d’ajudar a comprendre els fets estudiats des d’una perspectiva demogràfica i alhora han de servir a la població local per identificar i comprendre quin va ser el recorregut i el destí dels seus familiars o coneguts durant els anys previs a la dictadura i la immediata postguerra. En definitiva, entendre el cicle vital comprès entre els anys 1936 i 1941-42 d’una part significativa dels vilassarencs nascuts a finals del segle XIX i durant les dècades inicials del segle XX i calcular la repercussió demogràfica al municipi de l’últim gran conflicte social i militar que ha viscut la població de Catalunya.

Per consultar les lleves 1919-1942 i voluntaris d’altres lleves aneu directament a l’ANNEX 1

Per consultar el llistat de defuncions per causa directa del conflicte aneu a l’ANNEX 2.

Llistats de camps de concentració franquistes, presons, batallons de treballadors o disciplinaris, exiliats, refugiats o mortalitat de la població civil i altres consulteu l’índex del document.

Es pot adquirir el llibre imprès al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt (c/ Marquès de Barberà, 9 08339 Vilassar de Dalt). 

Podeu consultar la versió on- line del llibre al següent enllaç. Es recomana descarregar el document per visualitzar-lo en bones condicions.

 Vilassar en guerra 1936-1942. Aspectes demogràfics







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada